Примена и активности со низи од фигури

За практична реализација на наставата во училницата, како и за вежбање математика дома, со помош на родителите.
Илустриран наставен лист со активности со низи од фигури можете да најдете во комплетот работни листови по математика.

Низи од фигури
Покажете им на учениците некоја од низите. Поставувајте прашања како:
• Која фигура е во горниот десен агол?
• Која фигура е над црвениот триаголник?
• Која фигура е лево од зелениот триаголник?
• Која фигура е под синиот круг во новиот ред?
• Колку круга има во првата низа?
• Колку зелени фигури има во последната низа? Итн.

Nizi od figuri

Прикажете неколку низи, а учениците нека ја нацртаат или нека ја покажат следната фигура во низата. Охрабрете ги учениците да објаснат како откриле која е следната фигура.
***
Доколку сакате да дадете придонес со ваш предлог за практички активности или имате друга корисна идеја за примена на картичките и сакате да ја споделите, пишете ни на obrazovanie@literatura.mk.

Содржината на оваа страница е достапна само за членовите.
Ве молиме најавете се или регистрирајте се за да ја прегледате содржината.

Existing Users Log In